[ Enregistraments ] [ Membres de Kraftwerk ] [ Bandes i projectes relacionats ] [ Lletres i idiomes ] [ Equipament ] [ Diversos ] [ Altres fonts d'informació ]
 

Kraftwerk FAQ en Català

Bandes i projectes relacionats


Qui son 'Elektric Music'/'Electric Music'?

Elektric Music estava formada per en Karl Bartos (antic membre de Kraftwerk) en conjunció amb en Lothar Manteuffel (antic membre de Rheingold). El so del grup era inicialment molt en l'estil de Kraftwerk, però si es pot o no comparar Elektric Music amb Kraftwerk es una qüestió d'opinió personal. En Manteuffel va abandonar el grup, deixant a en Bartos treballant sota el lleugerament diferent nom de 'Electric Music'.

Ha aparegut en Florian Schneider a enregistraments que no son de Kraftwerk?

Abans de formar Kraftwerk, en Ralf Hütter i en Florian Schneider eren membres del grup Organisation, que va editar un àlbum, Tone Float.

A la pista del 1985 Mr. Psychologist d'en Jacky Horn hi apareix un "Florian Schneider" tocant el saxòfon. El fan de Kraftwerk Klaus Zäpke va trobar a la Tilch Encyclopaedia of Rock Musicians que hi apareixen dues persones anomenades Florian Schneider: el membre de Kraftwerk i un saxofonista. Per tant, sembla ser que es el segon Florian el que toca a Mr. Psychologist. La enciclopèdia Tilch encyclopaedia també anota a aquest Florian com a intèrpret de Tally-Ho d'en Les Immer Essen, i diu que el Florian de Kraftwerk toca el violí a Mit Wolfgang und Mohammad d'en Ikarus. En Klaus ha expressat d'altra banda els seus dubtes en la certesa d'aquesta informació.

Al 1970 en Florian apareix com a flautista de sessió a l'àlbum de easy-listening Nero In South America (també conegut com a El Condor Pasa) dels Paul Nero Sounds. La pista on apareix en Florian era Cuica. A aquesta peça hi apareix també un segon flautista, Amon Düül que es el productorr Olaf Kübler! "Paul Nero" era un pseudònim del saxofonista de jazz/rock de Düsseldorf Klaus Doldinger, i la cançó Cuica va ser inclosa en la retrospectiva editada al 1973 per Atlantic Records anomenada, Doldinger Jubilee. Així com en el primer àlbum de Kraftwerk, aquí es dona crèdit a en Florian com a Florian "Schneider-Esleben" (Florian es el fill del famós arquitecte alemany Paul Schneider-Esleben).

Alguns cops s'ha dit erròniament que en Schneider apareixia en els projectes Alice in Wonderland i Solaria, però aquest va ser de fet en Florian Snyder.


Estaven en Ralf i en Florian al darrere del grup 'Die Dominas'?

No, però en Ralf Hütter i en Karl Bartos van inspirar el mini-LP de 10" Ich bin a Domina, per al qual van escriure dos acords i van dissenyar la portada. Aquí hi ha una part d'una entrevista amb una revista que li van fer al component de Ash Ra Temple Manuel Gottsching (agafada de 'Dreams World', número 11).
"'Die Dominas' eren dues velles amigues meves. Elles eren la meva vella amiga na Rosi, que també va intervenir a alguns discos de Ash Ra Temple (...) i na Claudia Skoda per a la que jo havia composat i tocat la majoria de la música que sonava a les seves desfilades de moda des de el 1976. Elles coneixien KW de Düsseldorf perquè sovint havien coincidit en fires de moda. En Ralf H. i en Karl B. van escriure per a elles un parell d'acords en un tros de paper: l'acord "sub Domina" i el acord "Domina seven" (Domina = dominant). Més tard a Berlín elles em van demanar que els toqués els acords per veure com sonaven. Per tant, una tarda, quan estàvem tenint una molt bona sessió junts al meu estudi, vaig tocar-los aquests acords. Els vaig explicar una mica com funcionaven els instruments del meu estudi, i ells van començar a experimentar amb ells, sense saber que jo estava enregistrant la sessió! Va ser una sessió hilarant, i les veus sonaven com si estiguéssim fent una festa. El següent dia, vaig començar a remesclar el material, i finalment hi vaig treure tres títols de tot allò! Na Claudia i na Rosi van mostrar-se tant impressionades per el resultat que van posar-lo a en Ralf i en Karl. A ells els va agradar tant l'enregistrament que es van oferir a dissenyar la coberta de l'àlbum. Va acabar sent una coberta molt bonica que semblava una silueta en negre i groc."

He escoltat una versió d'una cançó de Kraftwerk tocada amb instruments de música clàssica; de qui es?

El grup Balanescu Quartet va enregistrar cinc cançons de Kraftwerk (The Robots, The Model, Autobahn , Computer Love i Pocket Calculator), arranjades per a un quartet de corda, com a part del seu àlbum Possessed. L'àlbum pertany a la companyia Mute i es pot obtenir a qualsevol bona botiga de discs, als Estats Units o al Regne Unit al menys. El número de catàleg del CD es Mute 61421-2 per a l'edició dels EUA i CD STUMM 111 per a la del Regne Unit.
 

Quines altres versions de cançons de Kraftwerk hi ha?

Deixant de banda The Balanescu Quartet, hi han hagut molts enregistraments de versions de cançons de Kraftwerk (The Model ha estat una cançó particularment popular a l'hora de fer-ne versions). Aquí us mostrem unes poques edicions dedicades a cançons de Kraftwerk - si en coneixes d'altres, si us plau no m'ho facis saber per correu electrònic, perquè una llista completa podria ser enorme i molt lluny de l'objectiu d'aquesta FAQ.
  • Les opinions al voltant del mèrit de l'àlbum Trans Slovenia Express, una col·lecció de versions de Kraftwerk a  càrrec de bandes Eslovenes, estan molt i molt dividides. Aquest àlbum, havia estat originalment programat (amb algunes pistes diferents) per anomenar-se Kraftwerk Through the Looking Glass, i està disponible a la companyia Mute.
  • Al 1995, Cleopatra Records va treure al mercat Trancewerk Express Vol. 1 - A Tribute to Kraftwerk, en que apareixien deu grups fent versions de cançons de Kraftwerk sota l'estil de la música techno-trance. L'opinió generalitzada es que el resultat es prou bo, si t'agrada aquesta mena d'estil...
  • L'àlbum del 2000 El Baile Alemán de Señor Coconut (un projecte d'en Uwe Schmidt) aporta un acostament Llatinoamericà als vells favorits, i , mentre que es una "novetat", es prou popular entre molts fans de Kraftwerk.

Va treballar mai Kraftwerk amb Stockhausen?

Sembla ser que hi han diversos rumors molt populars sobre connexions entre el famós músic i compositor electro-acústic Karlheinz Stockhausen i Kraftwerk, però aquests no tenen una base sòlida. Al llibre d'en Pascal Bussy Kraftwerk: Man, Machine and Music es menciona que en Ralf i en Florian van anar una vegada a un concert del compositor, i al llibre d'en Tim Barr Kraftwerk: From Düsseldorf to the Future el nom d'en Stockhausen's s'hi deixa caure, però el fet de que la música d'en Stockhausen sigui una influència significativa per a Kraftwerk es pot qüestionar obertament. 

Entre els rumors més comuns està el que diu que en Stockhausen i Kraftwerk van tocar un cop en directe de l'un de l'altre. Encara que es pot considerar que el compositor i un molt primerenc Kraftwerk (abans del seu salt al pop, donat l'odi que en Stockhausen professa per el ritme "marcial" de la música més popular!) podrien haver aparegut al mateix festival, es difícil d'imaginar que algú que ha estat un establert compositor de música electrònica en directe als anys 60 vulgui tocar en directe el treball de un grup de rock experimental al principi dels 70.

Dos membres del famós grup de "Krautrock" Can, en Holger Czukay i en Irmin Schmidt, van estudiar tenint com a mestre en Stockhausen, però no es sabut que cap membre de Kraftwerk ho hagi fet. Tanmateix, a entrevistes en Ralf Hütter ha citat Stockhausen com a influència.
 


Quins altres grups son d'interès per als fans de Kraftwerk, o han tingut lligams amb Kraftwerk?

Vegeu la secció de la FAQ de per què en Flür i en Bartos van deixar Kraftwerk per més informació dels seus respectius projectes actuals, i també a la secció sobre Elektric Music.

No hi ha cap grup que trobi el favor de tots els fans de Kraftwerk (ni tan sols Elektric Music!). L'únic aspecte en que tothom podem estar d'acord es en que Kraftwerk ha estat una influència enorme en la música popular contemporània.