[ Enregistraments ] [ Membres de Kraftwerk ] [ Bandes i projectes relacionats ] [ Lletres i idiomes ] [ Equipament ] [ Diversos ] [ Altres fonts d'informació ]

 


  Kraftwerk FAQ en Català

 [ La formació més coneguda ]

 

Membres de Kraftwerk


Qui es qui a les portades dels àlbums?

[ portada de 'Trans Europe Express.' ]

Al disseny la funda interior per a Trans Europe Express publicat als Estats Units (foto de l'esquerra), l'alineació es: Wolfgang Flür, Karl Bartos, Florian Schneider i Ralf Hütter.

Al disseny la funda interior per a Trans Europa Express publicat a Alemanya (foto de la dreta), l'alineació es: Karl Bartos, Florian Schneider, Ralf Hütter i Wolfgang Flür.

[ portada de 'Trans Europa Express' ]

Des que en Bartos i en Flür van marxar, la formació ha estat completada (al menys a les aparicions en directe) per empleats de Kling Klang, i més recentment per en Fritz Hilpert i en  Henning Schmitz.


Per què en Flür i en Bartos van deixar Kraftwerk? Que estan fent ara?

Sembla ser que en Wolfgang Flür i en Karl Bartos estaven frustrats per el lent ritme de treball dins de Kraftwerk i per la reducció dels seus respectius rols dins de les activitats del grup (vegeu el llibre Kraftwerk: Man, Machine and Music d'en Pascal Bussy). En una entrevista per a la revista Aktivität, en Flür va dir que "Vaig deixar la banda perquè tenia la sensació que havia de fer una altra cosa desprès de tots aquests anys. Va ser una ruptura molt difícil per a mi, que em va dur a una situació depressiva, però sabia que 'alguna cosa tenia que canviar'". Ha escrit un llibre al voltant de la seva època a Kraftwerk.

En Karl Bartos va treballar desprès de sortir de Kraftwerk amb en Lothar Manteuffel sota el nom de "Elektrik Music", però ara mateix fa els seus enregistraments sota el - una mica diferent - nom de "Electric Music". També ha contribuït als treballs d'altres artistes com Orchestral Manoeuvres in the Dark, The Mobile Homes i Electronic. Les seves activitats més recents estan cobertes a la seva pàgina oficial.

Les activitats d'en Wolfgang Flür's van ser al principi font de alguna confusió i rumors: se'l acredita de vegades (incorrectament) com a autor de la banda sonora de Robocop 2 i fins i tot hi ha hagut un rumor molt estés de que havia mort! En realitat, després de deixar Kraftwerk no gaire després del llançament de Electric Cafe (al voltant de 1986/87) va tornar a treballar com a dissenyador de mobles. Al 1993 va treure de manera privada una single en casset sota el nom de "Jamo" (no "Yamo"): titulat Little Child, contenia lletres i el disseny de la portada d'en Emil Schult, col·laborador durant llarg temps de Kraftwerk. Després a més de la seva col·laboració a bandes com Mouse on Mars (a l'àlbum Iaora Tahiti del 1995) i Excelsior (el seu àlbum de debut) ha desenvolupat una carrera en solitari sota el nom de Yamo  i ha escrit aquest llibre al voltant del temps que va estar a Kraftwerk.

Un Servei d'Informació sobre Yamo es pot trobar a la següent adreça: 


Yamo Information Service,
PO Box 115, Blackpool, Lancs,
England, FY3 7GE.

Està encara Emil Schult col·laborant amb Kraftwerk?

Emil Schult va proveir lletres i disseny gràfic a Kraftwerk durant molts anys, però ja no col·labora amb ells. Tanmateix, ha treballat en els últims anys amb en Wolfgang Flür, a més a més de les seves pròpies activitats artístiques.

Quines son les orientacions polítiques dels membres de Kraftwerk?

Els membres de Kraftwerk no se sap que hagin adoptat cap compromís amb cap partit polític. Moltes de les cançons de Kraftwerk mostren un interès en les ramificacions de la tecnologia, però els temes estan resolts normalment d'una manera ambivalent. L'única excepció notable a això ha estat la nova versió de Radio-Activity i les subsegüents aparicions de Kraftwerk en favor de l'oposició a la planta de reprocessament de deixalles radioactives a Sellafield.

S'ha suggerit ocasionalment que la concentració de Kraftwerk amb les màquines reflecteix una visió Nazi o feixista. No hi ha cap evidencia que pugui recolzar aquesta especulació. Malauradament això no ha fet deixar de pensar als periodistes menys intel·ligents durant tots aquests anys que no es correcta la seva teoria de que estar interessat en la tecnologia essent alemany es igual a ser Nazi!

El disseny de la portada per a The Man-Machine ha causat alguns dels comentaris sobre la imagineria fascista, però donat que els uniformes son vermells i que el títol es repetit en rus, qualsevol referència es clarament sobre la imagineria soviètica (El artista constructivista rus El Lissitsky es una influència reconeguda en el disseny de la coberta de l'àlbum).

Aquest tema esta cobert al llibre d'en Pascal Bussy's Kraftwerk: Man, Machine and Music. A la seva autobiografia, Wolfgang Flür escriu sobre la "terrible estupidesa de la massa i la repulsiva afecció militarista de una generació submissiva a les ordres".


Per què de vegades els noms d'en Hütter i en Flür's son escrits de manera diferent?

La manera correcta d'escriure'ls es : Ralf Hütter i Wolfgang Flür, amb una umlaut (dièresi) sobre la "u". Tanmateix, la lletra alemanya ü no està representada en el sistema de text ASCII usat per la gran majoria de sistemes de correu electrònic. La manera habitual a Alemanya de representar el caràcter ü quan no està disponible es escriure en el seu lloc "ue", per tant podreu trobar freqüentment els seus noms escrits com a Huetter i Fluer. No tothom està al corrent d'aquesta convenció ortogràfica i fonètica, per tant també es molt possible trobar-se els noms escrits sense la umlaut, per exemple, Hutter i Flur.